Kysymyksiä ja vastauksia

Kuinka kovaa Pietarsaaren vesijohtovesi on?

Veden kovuudella tarkoitetaan siihen liuenneiden kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää.
Kovuus ilmoitetaan yleensä saksalaisina kovuusasteina °dH. Pesuainepakkauksissa käytetään usein luokittelua:

0-6 °dH pehmeä vesi
7-13 °dH keskikova vesi
14-20 °dH kova vesi

Pietarsaaren Veden toimittaman talousveden kovuus on n. 4-6 °dH eli vesi on pehmeä. Oikea pesuaineannostelu säästää sekä rahaa että luontoa. Pietarsaaressa ei myöskään ole tarpeen käyttää veden pehmennyssuoloja esim. astianpesukoneissa.

Mikä on veden pH?

Veden happamuustaso eli pH on Pietarsaaressa noin 8,0. Talousvesiasetuksen mukaan (461/2000) talousveden pH:n tulee olla 6,5–9,0.

Kuinka paljon vettä kulutamme?

Vettä kuluu kerrostaloasukkaalta keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Omakotitaloasukas selviää yleensä parikymmentä litraa vähäisemmällä määrällä. Oheisesta kuvasta selviää vedenkulutuksen jakautuminen kodin eri toimintojen välillä.

image

Lähde: http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/mihin_energiaa_kuluu/vedenkulutus

Pietarsaaren Vesi pumppaa verkostoon talousvettä keskimäärin 6 500 m3 päivässä, josta noin kolmasosa menee paikalliselle teollisuudelle.

Miksi vesi on joskus harmaan sameaa?

Harmaa sameus vedessä on ilmaa, jonka ylikyllästys purkautuu hieman lämmenneestä vedestä ihan pieninä kuplina. Seistessään vesi kirkastuu alhaalta alkaen muutamassa minuutissa. Ilmiö on luonnollinen ja vaaraton.

Miksi vedessämme on paha maku aamulla?

Vesi on seissyt yön talon putkistossa ja jos vedenkulutus on muutenkin vähäistä ja putkisto vanhaa, veteen voi tulla bakteeritoiminnan tuloksena ummehtunut maku. Juoksutus auttaa.

Mitä tehdä, kun vesi on ajoittain ruskeaa?

Ruskea väri johtuu useimmiten talon putkiston ruosteisuudesta. Ellei kyse ole toimituskatkoksen jälkitilanteesta, ota ensin yhteyttä taloyhtiön edustajaan, kuten isännöitsijään tai huoltoyhtiöön. Häiriön aikana tulisi erityisesti tarkastaa vesimittaria lähimmän hanan veden laatu, jotta nähdään, onko taloon tulevassa vedessä vikaa. Tässä tapauksessa on otettava yhteyttä Pietarsaaren Veteen. Kun vesi saadaan juoksuttamalla kirkastumaan, on se taas turvallista juotavaa.

Paljonko yksi tippuva hana kuluttaa vettä?

Yksi tippa sekunnissa tekee lähes 10 m3 vuodessa.

Oheisesta taulukosta saa käsityksen siitä, mitä erilaiset vuodot maksavat vuorokaudessa ja vuodessa.

Ompelulangan kokoinen vuoto:
- tiheä tippavuoto

0,08 m3 / d
0,23 € / d

30 m3 / a
87 € / a

Parsinneulan kokoinen vuoto:
- ohut vesivirta

0,8 m3 / d
2,32 € / d

300 m3 / a
870 € / a

Tulitikun kokoinen vuoto:
- WC:n jatkuva vuoto

8 m3 / d
23,20 € / d

3 000 m3 / a
8 700 € / a

Lyijykynän kokoinen vuoto:

80 m3 / d
232,00 € / d

30 000 m3 / a
87 000 € / a

Lähde: http://www.motiva.fi/fi/kuluttajat/asuminen/kodinenergiankulutus/vedenkulutus.html

Onko asiakkaan mahdollista tarkistaa vesimittarin tarkkuutta?

On. Vesimittarin tarkkuutta voi mitata kotikonstein ottamalla tarkka lukema vesimittarista (myös m3:n osat) ja laskemalla tilavuudeltaan tunnettu astiallinen vettä (esim. 20 l) ja vertaamalla määrää vesimittarin näytön muutokseen. Mittauksen aikana ei saa olla muuta vedenkulutusta. Mittarin virhettä epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä Pietarsaaren Veteen.

Saako ruuantähteet laittaa viemäriin?

Ei. Viemäri on tarkoitettu vain jätevesien kuljettamiseen eikä sinne pidä laittaa mitään kiinteitä jätteitä, koska ne voivat tukkia viemärin. Myös ruokien sisältämät rasvat voivat olla hankalia. Vessapaperi ei aiheuta ongelmia, koska se on valmistettu viemärissä hajoavaksi.