Jakobstads Vatten

Ofta frågade

Hur mycket vatten använder vi? Vad är vattnets pH och hårdhet? Nedan finns svar på vanligaste frågor.

Ofta Frågade

En person i ett våningshus förbrukar i medeltal 155 liter per dygn. Den som bor i ett egnahemshus klarar sig i allmänhet med ca 20 liter mindre vatten. Den bifogade bilden visar hur vattenförbrukningen fördelar sig mellan olika användningsändamål i ett hushåll.

Vattnets surhetsgrad eller pH är i Jakobstad ca 8,0. Enligt hushållsvattenförordningen (461/2000) bör hushållsvattnets pH vara mellan 6,5-9,0.

Med vattnets hårdhet avser man den lösta mängden kalcium- och magnesiumsalter i vattnet. Hårdheten anges oftast med den tyska hårdhetsskalan °dH. På tvättmedelsförpackningarna använder man ofta klassificeringen:

0-6 °dH mjukt vatten
7-13 °dH medelhårt vatten
14-20 °dH hårt vatten

Det hushållsvatten som Jakobstads Vatten levererar har en hårdhet på ca 4-6 °dH eller vattnet är mjukt. Rätt dosering av tvättmedel sparar både pengar och natur. I Jakobstad är det inte heller nödvändigt att använda uppmjukningssalter i t.ex. diskmaskiner.

Den gråaktiga grumligheten beror på en övermättnad av luft som upplöses som mycket små bubblor då vattnet blir något varmare. Får vattnet stå klarnar det nerifrån på några minuter. Företeelsen är naturlig och ofarlig.

Vattnet har stått på natten i husets ledningsnät och om vattenförbrukningen annars är liten och ledningarna gamla, kan den bakteriologiska verksamheten i vattnet resultera i en unken smak. Detta åtgärdas genom att låta vattnet rinna.

Den bruna färgen beror oftast på att husets ledningar är rostiga. Om den bruna färgen inte är en följd av ett avbrott i vattenleveransen, ta först kontakt med husets representant, såsom disponent eller servicebolag. Under störningen bör man i synnerhet kontrollera vattnets beskaffenhet i den kran som ligger närmast vattenmätaren och som visar om det inkommande vattnet har något fel. Om detta är fallet bör man ta kontakt med Jakobstads Vatten. När vattnet blir klart genom att låta det rinna, är det igen tryggt att dricka det.

Ja. Vattenmätarens exakthet kan man för husbehov mäta genom att avläsa mätaren exakt (också decimalerna) och tappa vatten i ett kärl med känd volym (t ex. 20 l) och jämför förändringen med vattenmätaren. Under tiden bör ingen annan förbrukning ske. Ifall man tror att mätaren visar fel bör man ta kontakt med Jakobstads Vatten.

Nej. Avloppet är avsett endast för transport av avloppsvatten. Man inte bör sätta dit fast avfall, eftersom det kan förorsaka stockningar i avloppet. Även fett som ingår i mat kan vara besvärligt. Toalettpapper är det inga problem med eftersom det är tillverkat så att det löses upp i avloppet.